Franklov životni put

Za stranicu www.logoterapija.com ovaj je prikaz napravio Tomislav Sarić.

 

Viktorovi roditelji

Viktorova majka Elsa Frankl rođ. Lion potječe iz Praga, a otac Gabriel Frankl došao je iz južne Moravske. Otac je obnašao dužnost ravnatelja u Ministarstvu za socijalnu skrb.
Viktor s bratom Walterom i sestrom Stellom
26.03.1905.
Viktor Emil Frankl rođen je u Beču kao drugo od troje djece.
Bečka djeca u I. svjetskom ratu
1914 - 1918
Za vrijeme I. svjetskog rata obitelj doživljava gorku neimaštinu; ponekad djeca odlaze prositi od zemljoposjednika.
Sigmund Freud
1915 - 1923
U srednjoškolskim danima Frankl predano čita "Prirodne Filozofe" i pohađa predavanja iz primijenjene psihologije. Dolazi u prvi kontakt s psihoanalizom te započinje dopisivanje sa Sigmundom Freudom.
1921U dobi od petnaest godina održao je svoje prvo javno predavanje s temom o smislu života u kojem pokazuje senzibilnost za društvene nejednakosti.
International Journal of Psychoanalysis

1924
Objavljen je Franklov prvi znanstveni članak u International Journal of Psychoanalysis na preporuku Sigmunda Freuda. U ovom periodu, kao i narednih godina, počinje preispitivati Freudov pristup psihoanalizi.
Alfred Adler
1925
Priključio se krugu studenata Alfreda Adlera i objavljuje svoj drugi znanstveni članak - Psihoterapija i pogled na svijet (Psychotherapie und Weltanschauung) u International Journal of Individual Psychology. Frankl je izbačen iz Adlerovog kruga inzistirajući na svojem uvjerenju - da je smisao glavna motivacijska i pokretačka sila u čovjekovom biću. Od tada i sljedećih godina počinje usavršavati svoju teoriju koju će nazvati logoterapijom.
1928 - 1930
Još za vrijeme studija medicine, organizirao je posebne Centre za savjetovanje mladih, jer je bio iznenađen velikim brojem samoubojstava u adolescentskoj dobi. Program je bio financijski podržan od Grada Beča i za mlade potpuno besplatan. Frankl je u ovom projektu angažirao renomirane psihologe, uključujući Charlottu Bühler, Erwina Wexberga i Rudolfa Dreikursa. Već 1931. godine niti jedan bečki student nije počinio samoubojstvo.
Diploma medicinskog fakulteta
1930
Završio studij medicine u Beču
Bolnica Steinhof - Beč
1930 - 1937
Odmah po završetku studija medicine, počinje raditi u psihijatrijskoj bolnici Steinhof, na odjelu za suicidalne žene. U periodu od četiri godine (1933. - 1937),  svake je godine liječio najmanje 3000 pacijenata.
Viktor Frankl
1937
Otpočeo je svoju privatnu praksu, ali nacističkom okupacijom Austrije, ograničene su mu mogućnosti opsežnijeg rada te je prisiljen zatvoriti ordinaciju.
U radu se zauzima protiv onih terapeuta koji pacijentima u terapiji nastoje nametnuti vlastite stavove, a naročito Njemačku nacionalnu ideologiju.
Franklov pečat iz tog vremena
1938
Kako raste pritisak na Židove, prisiljen je usvojiti srednje ime "Israel". Također je bio prisiljen svoju ordinaciju izmjestiti u roditeljsku kuću i nije se smio koristiti liječničkom titulom, nego je uveden naziv - "Fachbehandler".
Sinagoga Leopoldstaedter
1938
U zloglasnom nacističkom programu provedenom u studenom mjesecu 1938. godine, stotine Židova umiru, a mnoge sinagoge su uništene - među njima i veličanstveni "hram Leopoldstaedter" u blizini kuće Franklovih.
1939Njegov rad Filozofija i psihoterapija objavljen je u švicarskom medicinskom časopisu. U njemu je skovao izraz "Egzistencijalna analiza", koja je zapravo filozofski temelj njegove buduće logoterapije.
Bolnica Rotschild u Beču
1940
Počinje raditi u bolnici Rothschild u Beču, kao voditelj odjela za neurologiju. Bila je to još jedina bolnica u Beču koja je primala Židove. Prije vlastite deportacije u koncentracijski logor, a pritom riskirajući vlastiti život, piše lažne dijagnoze i na taj način pomaže brojnim pacijentima da izbjegnu eutanaziju koju su Nacisti provodili nad mentalno oboljelima.
Franklovi roditelji 1939. godine

1940
Dobiva vizu za odlazak u Ameriku, ali odlučuje pustiti je da istekne, ne želeći napustiti svoje stare roditelje.
Prvo izdanje knjige Liječnik i duša, 1946. godine
1941
Počinje pisati prvu verziju svoje knjige "Liječnik i duša" u kojoj postavlja temelje vlastitog zaokruženog sustava psihoterapije, logoterapije i egzistencijalne analize. Kasnije, po dolasku u koncentracijski logor Auschwitz-Birkenau, bit će prisiljen ovaj još neobjavljeni rukopis predati na uništenje.
Tilly Grosser i Viktor Frankl
1941
Vjenčao se s Tilly Grosser, medicinskom sestrom koju je upoznao u Bolnici Rothschild. Ubrzo nakon toga, uslijed nacističke okupacije, mladi bračni par doživljava spontani pobačaj i gubi začeto dijete.
Theresienstadt Geto
1942
U rujnu su Viktor i Tilly uhićeni i, zajedno s Franklovim roditeljima, deportirani u Getto Theresienstadt, sjeverno od Praga. Njegova sestra Stella uspjela je emigrirati u Australiju, a brat Walter sa suprugom pokušava emigrirati preko Italije. Nakon pola godine u Theresienstadtu Franklov otac umire od iscrpljenosti.
Regina Jonas
1942
Frankl organizira psihološku pomoć za novopristigle zarobljenike u geto. U njegovim nastojanjima u borbi protiv zatvoreničkih suicida pridružuje mu se i zatvorenica Regina Jonas - inače prva žena rabin na svijetu.
Logor Auschwitz
1944
Viktor i Tilly, a nedugo zatim i Viktorova šezdesetpetogodišnja majka, prebačeni su u koncentracijski logor Auschwitz-Birkenau. Njegova je majka odmah po dolasku u logor ubijena u plinskoj komori, a supruga Tilly je premještena u logor Bergen-Belsen. Nakon nekoliko dana Viktor je određen za premještaj u radni logor. Doveden je u Kaufering, a zatim u Tuerkheim, koji su služili kao pomoćni kampovi logora Dachau u Bavarskoj.
Franklove bilješke iz logora
1945
U logoru Tuerkheim obolijeva od trbušnog tifusa. Tijekom dugih noći, bavi se rekonstrukcijom rukopisa svoje neobjavljene knjige "Liječnik i duša" na komadićima papira ukradenim iz logorskog ureda.
27.04.1945.
Američke snage oslobađaju koncentracijski logor. Želeći saznati sudbinu svoje supruge, kreće u Beč i u roku od nekoliko dana, saznaje za smrt svoje supruge, majke i brata koji je također, zajedno sa suprugom, ubijen u logoru Auschwitz.
1945
Pun očaja radi gubitka svojih najmilijih, Frankl pronalazi podršku u svojim prijateljima i u odlučnosti da ponovno napiše svoju neobjavljenu knjigu. Njegov bliski prijatelj Bruno Pittermann, pomogao mu je oko pronalaska stana i posla. Također mu je nabavio i pisaću mašinu.
Eleonore i Viktor
1947
Vjenčao se s Eleonore Schwindt
1948
Frankl stječe doktorat filozofije na bečkom sveučilištu s dizertacijskim radom "Der umbewusste Gott" (Bog kojeg nismo svjesni). U radu propituje odnos psihologije i religije. Frankl svjedoči i potvrđuje kako Sokratovski dijalog ili "samo-otkivajući dijalog" pomaže pacijentima da stupe u odnos sa svojim "Noetičim" (ili duhovnim) nesvjesnim.